Ziekteverzuim stress en burnout: preventie vs. behandeling
Veel organisaties reserveren wel budget voor herstel van zieke medewerkers maar niet voor preventie. En dat terwijl het ziekteverzuim vanwege stress en burnout nog steeds toeneemt.
Ik sprak een consulent verzuim en arbeidsongeschiktheid en schrok van wat zij vertelde.
Zij is dagelijks met organisaties in gesprek over preventie en herstel van zieke medewerkers en ziet dat burnout en andere stressgerelateerde klachten nog steeds toenemen, tot schrikbarende percentages (soms wel 10%).
In haar werk merkt zij dat organisaties meestal wel budget reserveren voor het herstel van medewerkers, maar niet (of minder) voor preventie.
We maakten even een rekensommetje uitgaande van de gemiddelde kosten van een zieke medewerker: € 400,= per dag (kosten voor doorbetaling, vervanging, omzetderving, arbodienst etc).
Medewerkers met stressgerelateerde klachten zijn gemiddeld 240 dagen niet volledig aan het werk. En bij een burn-out zelfs 300 dagen (Arboned, 2023).
Dan lopen de kosten flink op!
En dan heb je het nog niet over de medewerkers die een aantal keren per jaar een aantal dagen (of weken) moeten “bijkomen”. Of de medewerkers die ondanks stress of andere mentale klachten doorwerken maar hierdoor minder productief zijn dan anders.
Uit de TNO factsheet “Werkstress” 2024 blijkt dat werkgevers gemiddeld per medewerker die uitvalt door te hoge werkdruk € 13.500,= verzuimkosten hebben.
Budget dat je als organisatie liever aan andere zaken uitgeeft.
En daar komt preventie om de hoek kijken.
Door meer te investeren in verzuimpreventie houd je uiteindelijk budget over dat je kunt investeren in de groei van je bedrijf en ontwikkeling van je medewerkers.
En buiten het financiële deel: een langdurig zieke medewerker is een gemis voor het team en de organisatie, én heeft veel impact op de medewerker zelf. Iets wat je hem of haar niet gunt.
Dat wil je het liefst voorkomen toch?
Wat mij betreft mag er dus nog meer aandacht en budget komen voor preventie. Omdat voorkomen nu eenmaal beter is dan genezen.
✔Dit kan enerzijds door te kijken hoe werkdruk verminderd kan worden binnen de organisatie. Denk aan taakeisen, autonomie en omgaan met emotionele belasting.
✔Anderzijds kunnen medewerkers geholpen worden om vaardigheden te ontwikkelen om anders om te gaan met stress, werkdruk en lastige emoties.
👉 Ik kan daarbij helpen met bijvoorbeeld een workshop stressreductie / het omgaan met werkdruk.
👉 Of de 8-weekse training mindfulness die bewezen effectief is en niet zweverig. Dit kan zowel in groepsverband als 1-op-1, in-company of open inschrijving, op locatie of online.
En wat het budget betreft: een medewerker volgt al een 8-weekse groepstraining mindfulness voor het bedrag van 2 ziektedagen.
Dat is eigenlijk een no-brainer toch?