meer rust en mindfulness in je leven

Top 3 voor meer rust en mindfulness in je leven


Ben je net als ik en veel anderen op zoek naar meer rust in je dag? Een manier om beter om te gaan met de drukte van je dagelijkse leven? Niet meer het gevoel hebben dat je continue achter de feiten aanloopt?

Maar natuurlijk zonder dat je daarvoor je hele leven hoeft om te gooien.

Ik deel hier mijn top 3 van simpele en effectieve manieren om meer rust in je leven te hebben.

1. Creëer tijdens je dag verschillende momenten van ‘lege’ ruimte.

Tussen je verschillende bezigheden, werkzaamheden of projecten in en zeker ook tussen vergaderingen in. Deze lege ruimte kun je gebruiken om mentaal om te schakelen van het 1 naar het ander. Ook kun je de tijd (5 minuten heeft al veel effect) gebruiken om bij jezelf in te checken: hoe gaat het, wat heb ik nodig, wat wordt mijn vervolgstap.

Zo start je met een frisse blik aan iets nieuws en blijf je niet doordraven op routine en met een gaan-met-die-banaan mindset. Met als voordeel: nieuwe ideeën, meer creativiteit en betere samenwerking.

2. Heb je stress of een druk hoofd? Adem bewust in en uit.

Breng je aandacht naar de beweging die je lichaam maakt op het ritme van je in- en uitademing. Je hoeft niets te veranderen aan je ademhaling, je laat ‘m gewoon gaan zoals hij gaat. Of dit nu snel of langzaam is, diep of ondiep. Je volgt gewoon de stroom van je in- en uitademing. Doe dit 5 x achter elkaar.

Terwijl je je aandacht richt op je ademhaling, worden je lichaam en gedachtestroom vanzelf rustiger. Is 5 x niet genoeg? Herhaal het dan nog een keer, en doe het vaker op een dag.

Dit helpt om de spanning die in je lichaam ontstaat te doorbreken waardoor je tot rust komt en daarna relaxter kunt omgaan met lastige situaties.

3. Moet je wachten op een afspraak of trein/bus/tram?
Of ga je wandelen of hardlopen?
Vul de tijd eens niet met je telefoon en ervaar hoe het is om even geen nieuwe informatie en prikkels tot je te nemen. Misschien voelt het eerst wat ongemakkelijk, en voel je weerstand, maar je zult merken dat je prima zonder Whatsapp, social media, muziek of podcast kunt.

In plaats daarvan komt je brein tot rust, kunnen gedachten zich ordenen (en niet pas als je ‘savonds wilt slapen…) en ontstaat ruimte voor nieuwe ideeën en oplossingen.

Welke manier om meer rust en mindfulness te creëren in je leven spreekt jou het meeste aan?

Kies er één en start daarmee een nieuwe gewoonte. Als dit voor je werkt, dan kun je uitbreiden met één van de andere kleine aanpassingen. Zo vergroot je de kans op succes!

Meer weten over mindfulness?
Lees hier verder: