Kitty Valentin alle ballen in de lucht

Mindfulness voor drukke mensen

“Stil zitten en niets zeggen? Dat is niks voor mij hoor, daar ben ik veel te druk voor. Ik heb er  bovendien helemaal geen tijd voor. En ik houd meer van beweging.“

Ze kijkt me onderzoekend aan. Ik heb net verteld dat ik een week op stilteretraite ben geweest een stukje verder op Terschelling. De dame beheert het vakantiepark waar ik de komende 5 dagen een huisje heb gehuurd om na mijn retraite nog even vakantie te houden en Terschelling verder te verkennen.

Begrijpen doet ze het niet helemaal. En ze maakt een gebaar naar de rest van het terrein (veel huisjes inderdaad!), waardoor ik begrijp dat haar hoofd overloopt en ze van vroeg tot laat in de running is om alle ballen in de lucht te houden.

Ik snap het wel. En herken het ook.

Toen ik de eerste keer een yogales deed dacht ik de hele les: “Wanneer gaan we nu wat doen?” Ik dacht dat het een wel erg lange warming-up was, die ik kende van lessen in de sportschool… Na een aantal lessen ging ik het waarderen, en deed ik het naast mijn meer actieve sportactiviteiten. En inmiddels mediteer ik, alweer 10 jaar. Het kan verkeren zeg maar.

Ik hoor het vaker van mensen als ik vertel over mindfulness: ik ben te druk, ik heb geen tijd, ik heb het geprobeerd maar het lukte niet, (want) mijn hoofd staat nooit stil, ik ben de hele tijd actielijstjes aan het maken, enzovoort.

Begrijpelijke gedachtes, maar ook misverstanden.
Zelfs als je AD(H)D hebt, kun je vaak leren mediteren.

Een kwartier of half uur tijd per dag is vaak wel te creëren.

De ervaring is, dat als je gemediteerd hebt, je meer gefocust, productiever en creatiever bent. Dat half uur heb je dus zo weer ‘ingehaald’ terwijl je je je bovendien minder opgejaagd voelt.

En als je eenmaal je brein getraind hebt, kan zelfs een oefening van een paar minuten al genoeg zijn om de wereld weer met een frisse blik tegemoet te treden.

En dat hoofd dat nooit stil staat?

Dat heeft iedereen, zo werken nu eenmaal onze hersenen. Het doel van mindfulness meditatie is dan ook niet om helemaal stil te worden, maar om je gedachtes of andere ervaringen (geluiden, lichaamssensaties, emoties) op te merken. En al doende wordt het dan vaak wel wat rustiger in je hoofd. Maar helemaal stil? Nee dat hoeft echt niet.

Dus…toch maar (weer) eens proberen om te mediteren?

Ik begeleid je graag tijdens een groepstraining of 1-op-1. Tijdens de 8-weekse mindfulnesstraining leer je mindfulness en meditatie een plek te geven in je dagelijks leven.

Lees hier verder: