Kitty Valentin MindOn mindfulness

Mindfulness: meer verbinding met jezelf én met anderen

Mindfulness wordt nogal eens gezien als ‘navelstaren’, een individuele bezigheid waarbij je alleen op jezelf gericht bent. Als het tegenzit hoort daar dan ook de associatie ‘egoïstisch’ bij.

En ja, de meeste mensen starten met mindfulness vanuit een persoonlijke behoefte. Zo ook ik. Ik was vastgelopen, zat in een burnout. En de enige mogelijkheid op zo’n moment is om met jezelf aan de slag te gaan. De oplossing bij anderen leggen heeft geen zin.

Dus ja, in dat opzicht is het individualistisch en ben je bezig met persoonlijke ontwikkeling.

Maar…de meeste mindfulnessbeoefenaars merken ook dat vanuit het herstellen van de verbinding met jezelf, ook een nieuwe verbinding ontstaat met je omgeving. Zeker als je een 8-weekse training volgt en intensief bezig bent met het ontwikkelen van mindfulnessvaardigheden en inzicht.

Je ontwikkelt een groter bewustzijn. Je wordt meer bewust van jezelf en je automatische patronen. En ook bewuster van het huidige moment, gaat minder piekeren over wat er gebeurd is of wat er allemaal nog kan gebeuren en misgaan.

En dat heeft ook effect op hoe je met je omgeving omgaat.

Je wordt bewuster van jezelf binnen je sociale netwerk; je gezin, familie, vriendenkring, werkomgeving, de samenleving. Je wordt bewust van hoe je reageert op ervaringen en de mensen om je heen. En door dat bewustzijn, kun je anders reageren en nieuwe, bewuste, actie ondernemen. Hierdoor kunnen relaties en samenwerkingen ten positieve veranderen.

Ik heb bij mezelf gemerkt – en zie het ook bij deelnemers – dat er ruimte ontstaat.

Ruimte om even stil te staan.
Ruimte voor een frisse blik op mensen, situaties en problemen.
Ruimte om te herkennen wat er goed of fout gaat.
Ruimte om een vastgelopen gesprek weer te openen.
Ruimte voor de ander, zonder vooroordelen, ook als je normaliter gelijk je mening klaar hebt.
Ruimte voor het positieve, als je vanuit gewoonte meer gericht bent op het negatieve.
Ruimte om dingen anders te doen, want als je doet wat je deed, dan weet je dat je krijgt wat je altijd al kreeg.

Jaren geleden las ik het boek ‘Doorzoek jezelf’ (Search Inside Yourself) van Chade-Meng Tan, medewerker van Google, over het mindfulnessprogramma voor Google-medewerkers. Het boek heeft als subtitel: ‘Een onverwachte manier om succes en geluk te bereiken (en wereldvrede)’.

Een deelnemer aan mijn mindfulnesstraining zei op een gegeven moment dat vrienden haar ‘anders’ vonden (terwijl ze niet wisten dat de deelnemer de training volgde). Ze konden niet precies benoemen wat het was, maar het was positief. De deelnemer ervaarde zelf meer rust en minder de behoefte om in gesprekken overal ‘bovenop’ te zitten.

Mooi he?
Mindfulness beoefenen, mindful leven, reikt wat mij betreft dan ook verder dan mijzelf als individu. Verder dan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik kan er de mensen om me heen ook positief mee raken. Gewoon door mijn mindful-zelf te zijn.

Wil je meer weten over de 8-weekse mindfulnesstraining? Lees dan verder: