Mindfulness: het belangrijkste dat ik geleerd heb

Vorige week had ik een gesprek voor een potentiële marketing en communicatie opdracht en we bespraken mijn cv. En vanzelfsprekend kwamen we erop dat ik inmiddels ook mindfulnesstrainingen geef.

En zo kwam de vraag wat het belangrijkste is dat ik van de mindfulnesstraining geleerd heb.

Ik dacht terug aan de mindfulnesstraining, die zoveel voor mij veranderde, en wat ik inmiddels zo geïntegreerd heb dat het bijna vanzelfsprekend is geworden.

Eigenlijk zijn het meerdere dingen, die ook weer met elkaar te maken hebben:

  1. Niet continu blijven doorrennen
    In plaats van dat ik van de ene afspraak naar de volgende ga, of van de ene deadline naar de andere, neem ik nu een pas op de plaats. Dat kan heel subtiel door tijd te nemen om iets te drinken, een aantal keren bewust adem te halen of mijn aantekeningen af te ronden van de voorgaande afspraak. Het kan ook uitgebreider door een langere pauze, wandeling of dagdeel niets te plannen.

    Dit lijkt misschien niet efficiënt want onze eerste reactie is om door te rennen en kostbare tijd te benutten. Maar door die automatische reactie te doorbreken ontstaat rust en ruimte in het hoofd waardoor ik nieuwe inzichten krijg en nieuwe mogelijkheden zie. Ook krijgt stress minder kans om op te bouwen in het lichaam doordat adrenaline en cortisol de kans krijgen om te dalen. En dat heeft weer positieve effecten op bijvoorbeeld bloeddruk, concentratie en een frisse blik.

  2. Contact houden met mezelf
    Voordat ik de mindfulnesstraining volgde was ik het contact met mezelf kwijtgeraakt. Ik leefde erg in mijn hoofd en buffelde door op ratio en wilskracht. Terwijl mijn lichaam aangaf dat het tijd was voor rust en herstel vertelde mijn verstande “Eerst dit project afmaken” of “Dit hoort er nu eenmaal bij”.

    Nu check ik geregeld in bij mezelf in met een korte aandachtsoefening (paar minuten is genoeg). Even ervaren hoe ik erbij zit, of er spanning is in mijn lichaam, waar mijn (drukke) hoofd mee bezig is en hoe mijn stemming is. Om, als dat nodig is, dingen te veranderen in mijn dag. Vanuit een bewust keuze, in plaats van doorrennen op de automatische piloot van punt 1. En het mooie is dat door die korte pauze, de wereld er weer anders uitziet.

  3. Meer observeren, minder identificeren
    We identificeren ons zo makkelijk met gebeurtenissen en hoe mensen op ons reageren. Dit kan allerlei emoties oproepen van woede en teleurstelling tot angst of jezelf terugtrekken. Of er gebeurt iets leuks en we verwachten dat het voor altijd zo blijft. En als dat niet zo is, dan roept dat ook van alles op. En zo worden we meegesleept in een rollercoaster van emoties en gedachten.

    Tijdens meditatie ontwikkel je een meer observerende houding. Je wordt minder meegesleept in je gedachten en emoties en wordt opmerkzaam van wat er gebeurt. Je leert bewust te reageren in plaats van op de automatische piloot (daar heb je ‘m weer😉). En dit gebruik je vervolgens ook in de dagelijkse praktijk.

  4. Diep vertrouwen
    Ik heb inmiddels een diep vertrouwen in mezelf. Niet in de zin dat ik alles kan (iedereen heeft zijn kwaliteiten tenslotte), maar wel dat ik alles aankan. Proef je het verschil? Wat er ook gebeurt ik, kan het óf oplossen, óf ermee omgaan. Hoe vervelend en verdrietig ook. Ik weet dat ik altijd op mezelf kan terugvallen, iets wat ik als ik eraan terugdenk vroeger niet had.

En dat alles geeft zóveel rust en maakt het leven een stuk lichter.

Dit zijn natuurlijk mijn persoonlijke ervaringen (en ik zal vast nog iets vergeten zijn). Voor jou kunnen de effecten weer anders zijn.

Waar je van op aan kunt, is dat er inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek gedaan is naar de mindfulnesstraining die ik geef en daaruit is o.a. gebleken dat deze effectief is bij*:

  • Stressklachten en het omgaan met stress
  • Overbelasting of burn-out
  • Onzekerheid en piekeren
  • Zelfkritische gedachten en laag zelfbeeld
  • Angst of paniek
  • Neerslachtigheid en depressie
  • Chronische pijn
  • Vergroten zelfvertrouwen (self-efficacy)

Daarnaast ontwikkel je mindfulnessvaardigheden zoals focus/aandacht, in het moment zijn, acceptatie, minder emotionele uitputting en tevredenheid*.

Verder zijn er aanwijzingen dat mindfulness positieve effecten heeft op werkgerelateerde uitkomsten zoals hogere productiviteit, werkbevlogenheid, betere communicatie, teamklimaat en leiderschap*. Daarom wordt mindfulness ook steeds vaker zakelijk toegepast (profit en nonprofit).

Mindfulness leer je het beste door het zelf te doen en dit zijn effecten na een 8-weekse mindfulnesstraining, dus niet bij af en toe een begeleide meditatie luisteren via een app.

Ik nodig je daarom uit om een mindfulnesstraining te komen volgen!
Je bent van harte welkom bij mijn volgende groepstraining of een individuele training.

*Bronnen:
Janssen et al (2018). Effects of Mindfulness-Based Stress Reduction on employees’ mental health: A systematic review.
Lomas et al (2017). The impact of mindfulness on well-being and performance in the workplace: an inclusive systematic review of the empirical literature.
Good et al (2015) Contemplating Mindfulness at Work: An Integrative Review.

Meer weten over mindfulness?
Lees hier verder: