Kitty Valentin mindfulness

Mediteren met een druk hoofd

Ik krijg geregeld de vraag: “Mijn hoofd staat nooit stil. Is mindfulness wel iets voor mij?”

Ik kan je geruststellen: mindfulness kan zeker iets voor je zijn, want een druk hoofd is geen belemmering om mindfulness te beoefenen en te mediteren. Hoe dat precies zit, lees je hier:

1. Je hoeft je gedachten niet te stoppen

Onze hersenen zijn ervoor gemaakt om te denken, dus gedachten horen er, ook bij mindfulnessmeditatie, gewoon bij. Het doel van mindfulness is niet om je gedachten te stoppen, maar om bewust te zijn van je gedachten en emoties en om te leren hoe je er op een meer ontspannen en accepterende manier mee om kunt gaan.

2. Je laat je minder meeslepen in (negatieve) gedachten en emoties

Tijdens mindfulnessmeditatie oefen je om je aandacht te richten op het huidige moment, bijvoorbeeld op je ademhaling of op de sensaties in je lichaam.

Je zult merken dat er nog steeds gedachten en emoties komen, maar in plaats van je erdoor te laten meeslepen, leer je om er gewoon naar te kijken en ze te laten zijn zoals ze zijn, zonder oordeel.

3. Meer rust, minder last van hersenspinsels

Na verloop van tijd kun je door regelmatige oefening beter omgaan met de drukte in je hoofd en kun je je aandacht beter sturen. Je kunt merken dat je geest rustiger wordt en dat je je beter kunt concentreren.

Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd en helpt het je om beter om te gaan met stress en piekergedachten.

Dus als je geïnteresseerd bent in het leren omgaan met de constante stroom van gedachten en emoties en daarmee je mentale welzijn te verbeteren, dan is een mindfulnesstraining zeker de moeite waard om te proberen.

Meer weten? Lees verder via de buttons: