mindfulness in organisaties

Hoe creëer je rust en focus in een hectische en veeleisende werkomgeving?


Vandaag publiceerde TNO een nieuw rapport: Hoe creëer je rust en focus in een hectische en veeleisende werkomgeving?

Uitgangspunt is mindfulness in organisaties. En dat is niet zo vreemd, want dat mindfulnesstrainingen een positief effect hebben op bijvoorbeeld stress, welzijn en concentratievermogen is al uit veel onderzoeken gebleken. TNO publiceerde er ook al veelvuldig over.

Tijd voor onderzoek naar de invloed van de werkomgeving dus!

TNO deed een verkennend onderzoek naar het belang van omgevingsfactoren. Wat kun je als organisatie, naast het aanbieden van mindfulnesstrainingen, nog meer doen om focus en rust te bieden. Hoe creëer je een werkomgeving die mindfulness stimuleert?

Op basis van literatuuronderzoek en interviews met onderzoekers, mindfulnesstrainers en topmanagers met ervaring met mindfulness geeft TNO 5 concrete adviezen om meer mindful te werken en hierdoor meer rust en focus te creëren:

  1. Stop met back-to-back meetings. Bouw rust- en reflectiemomenten in je werkdag.
  1. Creëer geen apenrots tijdens bijeenkomsten waar degene die het eerst en het hardst schreeuwt het woord krijgt. Geef mensen even bedenktijd en laat iedereen aan het woord.
  1. Zet teamprestaties en -beloningen meer centraal, boven individuele prestaties.
  1. Stel realistische ambities en doelen. Beperk je to-do-lijstje of stel in ieder geval enkele duidelijke prioriteiten.
  1. Maak afspraken over het gebruik van communicatiekanalen, de bereikbaarheid en de manier van communiceren. Collega’s proberen te bereiken via email, WhatsApp, Microsoft Teams, telefoon, voicemail… Meer is niet altijd beter.

Welk advies spreekt jou het meeste aan en ga jij als eerste implementeren?

Bron: TNO.

Meer weten over mindfulness?
Lees hier verder: