Deze 7 soorten rust heb je nodig

Of je nu een extravert of introvert persoon bent, we zijn er als mensen niet voor gemaakt om continu aan te staan en bereikbaar te zijn. En zeker in deze tijd waarin er veel gebeurt in het dagelijks leven, privé, op het werk en in de wereld.

Rust en herstel zijn voor iedereen broodnodig!

Vermoeidheid, onrust, sneller kortaf reageren, futloos zijn, minder plezier ervaren. Het zijn zo een paar voorbeelden dat het tijd is om op te laden.

Volgens de Amerikaanse arts Saundra Dalton-Smith zijn we op ons best – energiek en opgewekt – als we rekening houden met 7 soorten rust.

Dit gaat verder dan een nacht slapen of een avondje Netflix op de bank. Of denk je dat je goed bezig bent door te sporten na een stressvolle dag? Lees dan ook verder!

Reflecteer eens bij jezelf in hoeverre je deze soorten van rust hebt in je leven. Op welk gebied heb je behoefte aan meer rust? En hoe zou je dit type rust kunnen creëren?

1. Fysieke rust

Deze rust krijg je door te slapen of je lichaam rust te geven na inspanning zoals sporten of een lange wandeling. Wees je bewust dat intensief sporten na een drukke werkdag een dubbele belasting voor je lichaam is. Je voelt je in eerste instantie misschien ontspannen, maar hoe intensiever je workout, hoe meer stresshormonen in je lichaam, wat een extra belasting is na je al vermoeiende dag. Ben je vaak vermoeid? Maak tijd voor een dutje, doe stretchoefeningen of een rustige yogales (bijvoorbeeld yin yoga) of ga een tijdje vroeger naar bed gaan dan je gewend bent.

2. Mentale rust

Als je hoofd overloopt met werk todo’s, planningen en boodschappenlijstjes. Of je gedachten je blijven bezighouden over dingen die gebeurd zijn (bijvoorbeeld een gesprek of een vergadering die ellenlang duurde). Dán kun je mentale rust gebruiken. Je kunt mentaal opladen door gedurende de dag geregeld pauze te nemen, zonder beeldscherm of telefoon. Dit kan heel kort, 5 minuten kan al genoeg zijn. Luister naar rustige muziek, doe een korte meditatie of schrijf je todo’s of gedachten op. In een langere pauze kun je een wandeling maken, liefst in het groen. Heerlijk!

3. Emotionele rust

Bij emotionele rust draait het om authentiek zijn en je emoties de ruimte geven. Als je altijd sterk wilt zijn of vaak over je eigen grenzen gaat (of laat gaan) dan ga je voorbij aan je persoonlijke behoeftes. Neem tijd voor jezelf, mediteer, check in bij jezelf en oefen met het toelaten van emoties. Laat je tranen lopen, voel de boosheid etc. Praat met een goede vriend, coach of psycholoog of schrijf van je af. Zeg je vaak “ja” op verzoeken van anderen, oefen dan met “nee” zeggen en je grenzen bewaken.

4. Zintuiglijke rust

We worden de hele dag blootgesteld aan prikkels, geluiden en beelden. Hoeveel je daar last van hebt verschilt per persoon en per situatie. Heb je bijvoorbeeld veel stress? Dan kan het zijn dat je sneller uitgeput raakt van prikkels. Bij zintuiglijke rust zorg je voor een pauze in schermen, geluiden en beelden. Beperk bijvoorbeeld je schermgebruik tot vaste uren en neem in je vrije tijd een digitale detox (een paar uur doet al heel veel). Ook wandelen in de natuur en een dutje doen kunnen zintuiglijke rust geven.

5. Creatieve rust

Creatieve rust is niet alleen belangrijk voor creatieve mensen, maar voor iedereen die creatief en vernieuwend wil zijn of die problemen moet oplossen. Het betekent jezelf inspireren en opladen door mooie dingen en natuur. Wandelen in het park of op het strand, luisteren naar muziek of het kijken naar kunst in een museum. Of vind je creatieve rust in hobby’s als schilderen of schrijven. Ook het creëren van een fijne inspirerende werkplek kan rust en een frisse blik geven.

6. Sociale rust

Niet alleen introverten hebben af en toe pauze nodig van sociale activiteiten. Ook voor extraverten kan een drukke sociale agenda “too much” worden. Plan regelmatig een moment voor jezelf zodat je kunt opladen. Liefst zonder telefoon of ander scherm. Van welke mensen krijg je energie en van wie raak je uitgeput, geïrriteerd of gefrustreerd? Hoe kun je vaker kiezen voor de eerste groep zodat je sociale behoefte positief vervuld wordt? Op kantoor kun je wat meer afstand nemen van de sociale hustle en bustle door af en toe op een stilteplek te werken.

7. Spirituele rust

Saundra Dalton-Smith beschrijft spirituele rust als je verbonden voelen met iets groters dan jezelf. Of dat nu geloof, natuur of een doel in het leven is. In de hectiek van alle dag kun je het contact verliezen en raak je (al “brandjes blussend”) verwijderd van wat voor jou belangrijk is. Je kunt dit type rust ondersteunen door een geleide meditatie zoals een meditatie op de ademhaling of een bodyscan. Ook vrijwilligerswerk of een goede daad voor een vriend of familielid, kan je gevoel van betekenis en voldoening vergroten.

Reflectie:

  • Op welke gebieden gebruik jij gedurende de dag veel energie? Is dit fysiek, mentaal, zintuiglijk, creatief, emotioneel, sociaal of spiritueel?
  • Is inspanning en rust/herstel bij jou in balans? Zo nee:
  • Kies een type rust die je het meeste nodig hebt en breng 1 kleine verandering aan die je als eerste kunt doen.
  • Ga zo verder, stap voor stap, door geleidelijk op meer vlakken rust in je leven te brengen.
  • Je hoeft het niet allemaal in 1 keer te doen. Ook hier mag je tijd en rust voor nemen 😊.

Bronnen:
Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity door Saundra Dalton-Smith MD. (aff.link)
Rusten is het nieuwe sporten. Herstellen door training. Jef Geys. (aff. link)

Meer weten over mindfulness?
Lees hier verder: